Farmaření na jihu

Farmaření na jihu 14 – Jogurt

Mikroorganismy jsou všude kolem nás i v nás. Kolonizují naši kůži, kde tvoří součást imunitního systému. Ve střevech se starají o rozklad potravy na vstřebatelné látky. Dýcháme je a taky je jíme ať už se jedná o zrající sýr nebo třeba jogurt.

Javier si vyrábí jogurt vlastní. Přes internet si kdysi objednal speciální mléčné kultury, které se dají do mléka a začnou ho postupně měnit – “požírat”. Po zhruba dvou až třech dnech (mimo lednici) je připravena nová dávka jogurtu s opravdu živými kulturami. Po naservírování se v misce okamžitě tvoří malé bublinky.

Příprava domácího jogurtu je velice snadná. Jelikož zatím nemá vlastní zdroj, používá farmář mléko z obchodu (klasické plnotučné v krabicích). Když dávka jogurtu dozraje, přes sítko jej přecedí aby oddělil shluky bakterií. Ty ihned umístí zpět do nádoby a zalije novým mlékem. Za pár dní je připraven další jogurt.

Javier tvrdí, že tento skutečně živý jogurt je pro lidské tělo mnohem lépe stravitelný než ty z obchodu. Smíchaný s müsli, ořechy a čerstvými jahodami ze zahrádky je navíc velice chutný.

🥛